Het gebruik van Alt codes is inmiddels een gemeengoed geworden echter was dit niet altijd zo. We duiken eens dieper in op de geschiedenis van deze gekke tekens.

Het begon ooit met MS Dos

De IBM personal pc’s uit de jaren 80 stonden toe dat je middels de Alt toets een decimaal getal kon typen met je toetsenbord. Niet alle toetsenborden waren op de ontworpen voor niet-Engels gebruik en er kwamen ook andere methodesn om tekens in te voegen. De Alt-toets manier bleef echter de enige manier om sommige tekens in te voegen en voor alle machines gelijk. Ook in latere versies blijft de methode bestaan waardoor je hem nu nog steeds kan gebruiken.

IBM en Microsoft

Begin jaren tachtig maakte het BIOS dat werd geleverd met IBM-compatibele computers het mogelijk om speciale codes te maken door de Alt-toets op het toetsenbord in te typen en een unieke numerieke waarde in te voeren. Zo onstond de naam Alt Codes. De BIOS-tekenset op originele IBM-pc’s heette Code Page 437, of CP437 zoals het ook wel bekend staat als. Wat ook hielp was dat IBM de grootste leverancier van computers wat destijds. Om ook in andere talen te werken zijn er verschillende varianten bedacht op de originele tekens. Door de jaren heen zijn is het Microsoft besturingssysteem populairder geworden en bedacht hun eigen tekenreeks. Microsoft besloot echter ook om CP437 te behouden vanwege zijn populariteit, en het bestaat tegenwoordig in verschillende Microsoft-softwareproducten. Dit staat nu bekend als Unicode en bevat de Emoji-symbolen die we tegenwoordig op onze mobiele apparaten als vanzelfsprekend beschouwen.